Artykuły

RODO

 

 

 

 

Od 25.05.2018 roku będziemy stosować w Polsce RODO (ogólne rozporządzenie o ochronie danych). RODO jest unijnym prawem wprowadzającym nowe zasady ochrony danych osobowych, które zastąpi dotychczas obowiązującą polską ustawę o ochronie danych osobowych.

 

WIĘCEJ PRAW DLA CIEBIE

Nowe przepisy zawierają wiele nowych rozwiązań zwiększających bezpieczeństwo danych osobowych, wśród nich obowiązek raportowania wycieków danych. Wprowadzają również kilka nowych uprawnień dla wszystkich osób fizycznych, zwiększając ich kontrolę nad danymi osobowymi.

 

JESTEŚMY GOTOWI

Ochrona danych osobowych zawsze była i jest dla nas ważna – stanowi element naszej wiarygodności, buduje zaufanie odbiorców naszych działań i partnerów. Fundacja Kierunek Rodzina od 25 maja 2018 r. będzie skrupulatnie przestrzegać zasad określonych w RODO. Zwiększyliśmy bezpieczeństwo Państwa danych osobowych, m.in.: zadbaliśmy o prawidłowość przetwarzanych oraz wprowadziliśmy niezbędne procedury zapewniające możliwość realizacji uprawnień osób, których dane przetwarzamy – w tym prawa dostępu czy prawa do sprostowania danych.

 

INFORMOWANIE O WYKORZYSTYWANIU DANYCH OSOBOWYCH

Jednym z nowych obowiązków wszystkich podmiotów, które wykorzystują dane jest obowiązek informowania osób o przetwarzaniu danych osobowych w inny sposób niż dotychczas. Informacje o wykorzystywaniu danych osobowych należy przekazywać w sposób przejrzysty, zwięzły i zrozumiały. W tym celu przygotowaliśmy dla Państwa nowy materiał informacyjny dotyczący przetwarzanych przez nas danych osobowych – tak aby mogli Państwo lepiej zrozumieć jakie informacje zbieramy i dlaczego to robimy. Nie zwiększamy zakresu naszych uprawnień, nie zmieniają się również warunki świadczenia przez nas usług.

 

W naszej codziennej pracy w Fundacji praktycznie nie wiele się zmieni ponieważ dane odbiorców naszych działań oraz partnerów z którymi współpracujemy są zabezpieczone, a ich wykorzystanie ogranicza się wyłącznie do kontaktów związanych wyłącznie z naszymi działaniami statutowymi takimi jak: informowanie o naszych inicjatywach, kontakty mailowe lub telefoniczne w sprawach wyłącznie związanych z naszymi działaniami. 

 

Jeśli ktoś z Państwa uzna, że nie jest zainteresowany w ogóle kontaktem z nami w powyższym zakresie prosimy o przysłanie maila z taką informacją na nasz adres:    Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

 

 

Dziękujemy za zaufanie.

Zarząd Fundacji Kierunek Rodzina